in

Pesterijen over en weer: alles wat we nu weten over het drama in Weiteveen

Twee mensen doodgeschoten, twee video’s vol emoties, en een dorp op zijn kop. Wat is er dinsdag gebeurd in het Drentse Weiteveen waardoor het zo erg mis kon gaan? Alles wat we op dit moment weten over het geweldsincident in Weiteveen.

Het normaal zo rustige dorpje Weiteveen wordt dinsdagochtend 16 januari opgeschrikt door de vondst van twee lichamen. De hulpdiensten krijgen, kort na elkaar, twee meldingen binnen. Volgens de Veiligheidsregio Drenthe botst er rond 08.30 uur een auto op een boom op de Bargerweg.

De betrokken auto staat stil tegen een boom, relatief met weinig schade. Vlak daarna, rond 08.45 uur, ontvangt de politie een melding van een ‘geweldsincident’ op dezelfde locatie.

Twee lichamen en aanhouding verdachte
Als de politie aankomt op de plaats delict is het al snel duidelijk dat er geschoten is. Er worden twee lichamen gevonden. Eén persoon wordt gevonden in een auto, de ander nabij een woning. Het betreft de 38-jarige Sam (Przemyslaw Czerniawski) en de 44-jarige Ineke, beiden uit Weiteveen. Het stel laat twee schoolgaande kinderen achter.

Iets later wordt de 50-jarige boekhouder Richard K. uit het nabijgelegen Klazienaveen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de twee personen. Hij blijft in ieder geval vastzitten tot vrijdag 19 januari. Op die dag beslist de rechter-commissaris of hij langer blijft zitten.

Langlopend conflict
De politie is daarna een groot onderzoek begonnen om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Er zijn sporen veiliggesteld, er is met getuigen en buurtbewoners gesproken en ook is de onderlinge relatie tussen de verdachte en de slachtoffers onder de loep gelegd.

Zo wordt al snel bekend dat K. vorig jaar zijn ouderlijk huis aan de Bargerweg heeft verkocht aan het stel. Een makelaar die heeft bemiddeld tussen de twee partijen laat aan Hart van Nederland weten dat er inderdaad ruzie was over verschillende problemen en gebreken aan de woning. Het geschil wordt ruzie, en de ruzie ontaardt in pesterijen en intimidaties.

Lees ook
Baby overleden nadat moeder haar ’per ongeluk’ in oven legt

Treiteren en intimidaties
In de buurt is het al duidelijk dat er een langlopend conflict aan vooraf is gegaan. De vermoedelijke dader, Richard K., neemt vlak na de schietpartij een video op die hij deelt op social media. In de video vertelt een zichtbaar emotionele K. dat er ‘iets heel ergs is gebeurd’ en dat hij en zijn gezin al een jaar lang worden gepest, getreiterd en geïntimideerd.

De politie deed volgens K. er niets aan: “De rechtsstaat, de rechtsstaat helpt je niet jongens. Die helpt je niet.”

Politie is ter plaatse om onderzoek te doen naar de toedracht. Beeld: Persbureau Meter
Verdachte Weiteveen in emotionele video: ‘Ik zal de rest van mijn leven de bak in gaan’

K. richt zich daarna tot zijn vrouw en kinderen. “Ik hou zoveel van jullie, ik hou zoveel van jullie”, zegt hij. “Verdomme, ik zal de rest van mijn leven wel de bak ingaan, maar ik red mij daar wel. Als jullie maar veilig zijn jongens, als jullie maar veilig zijn. Ach jongens, ik houd zoveel van jullie.” Ook geeft hij aan zich niet tegen zijn arrestatie te zullen verzetten.

Iets later verschijnt er nog een video op sociale media, dit keer van de vrouw van K. die laat weten dat het conflict gaat om de verkoop van een woning in het dorp. “Een jaar lang hebben die mensen, die het ouderlijk huis van Richard hebben gekocht, ons het leven zuur gemaakt”, begint ze haar verhaal. De kopers zouden van mening zijn dat de woning “niet goed” was, waarna het gezin, en ook hun kinderen, ernstig zijn bedreigd. “Zij hebben ons getergd tot op het bot.”

Over en weer
Een dag na de schietpartij worden er ook meer details gedeeld over de ervaringen van het andere gezin. Zo blijkt dat de pesterijen en intimidaties over en weer zijn gegaan. Uit gelekte app-berichten blijkt dat K. afgelopen zomer een van de kinderen van het gezin heeft lastiggevallen door met zijn motor achter het kind aan te rijden.

Lees ook
Kaalgeschoren Promes verkracht in cel Dubai

Voor de moeder van het gezin, Ineke, reden genoeg om een andere voetbalclub te zoeken voor hun zoontje. De directeur van voetbalvereniging de Weiteveense Boys laat aan het AD weten dat het kind sinds een half jaar geen lid meer is van de vereniging.

Ook wordt er een foto gedeeld van K. die met een (luchtdruk)pistool poseert, naast hem staat een van zijn minderjarige kinderen die hetzelfde doet. Volgens een vriend van K. was hij in het bezit van een jachtvergunning. “Die foto stelt niet zoveel voor”, vertelt hij aan de krant.

De politie laat weten dat er inderdaad een langlopend conflict ten grondslag lag aan het incident. “Er was een langlopend conflict tussen de verdachte en diens partner en de slachtoffers, waarbij beide partijen het laatste jaar meldingen hebben gedaan van in hun ogen overlast gevend of strafbaar gedrag door de ander. Dit verhaal heeft nadrukkelijk twee kanten”, zegt de politie in een verklaring.

Slachtofferhulp
De dood van twee inwoners komt hard aan in het dorp. Om het hart te kunnen luchten heeft de kerk de deuren geopend voor ieder die zijn of haar hart wil luchten. Mensen kunnen met de pastoor praten, in een intentieboek schrijven en een kaarsje aansteken, en daar wordt volgens het bestuur gebruik van gemaakt. Inwoners die de kerk bezoeken zijn “verslagen”, laat het bestuur van de kerk weten.

De komende dagen wordt er ook Slachtofferhulp Nederland ingeschakeld op de scholen van de twee kinderen van het gedode stel. Een kind zit op het Terra College in Emmen, en het andere kind op basisschool St. Franciscus in Weiteveen.

Nieuwe dodelijke corona-mutatie baart enome zorgen

Sneeuwbom op weg naar Nederland: 20 centimeter sneeuw!