Het is de dag na het noodweer dat over onze regio trok. Aan de Koninginneweg in Rotterdam-IJsselmonde ging het goed mis. Petra de Bel is een van de bewoners die het flink voor de kiezen kreeg. In haar huis kwam het rioolwater via de wc omhoog, met alle gevolgen van dien. “Het was bruine slib en zwarte slib.”
Ze is the day after nog niet bekomen van de toestanden. Als het die dinsdag misgaat is ze niet thuis, het is haar zoon die haar alarmeert. “Hij stuurde een foto waarop ik zag dat het rioolwater, met drollen, vanuit de wc de gang in liep.” De Rotterdamse gaat direct naar huis en ziet dat het toilet ‘ontploft’ is. “Er lagen allemaal drollen, overal wc-papier, het was een gore stinkbende.”
Petra zet alles op alles om het vuile water haar woning uit te krijgen, maar ze kan niet voorkomen dat het rioolwater de vloer en de spullen die er staan, ernstig beschadigen. “Je moet je voorstellen: je jassen hangen daar, de schoenen staan er, ik heb een kastje met kleedjes. Dat is een grote bende geworden.”
Ook haar tuin loopt vol met water. Een dag later zijn de gevolgen nog zichtbaar. “Je ziet hier overal vezels van toiletpapier liggen. Dat krijg je er niet zomaar even af.”
Veel schade
“Ik denk dat ik behoorlijk wat schade heb”, concludeert Petra. “Mijn laminaat moet eruit, mijn luiken moeten eruit, want die zijn helemaal volgelopen met strontwater.” Ook de tegelvloer in het toilet moeten waarschijnlijk worden verwijderd. “En verder moeten alle gordijnen, kleedjes en jassen die doordrenkt zijn met het vieze water weggegooid worden. En dan moet nog de tuin worden gedaan.”
‘Achterstallig onderhoud’
Het is niet de eerste keer dat Petra, die al 25 jaar aan de Koninginneweg woont, dit meemaakt. “De eerste keer was in 2018, maar dat was schoon water.”
In 2010 ontving Petra een brief van de gemeente waarin stond dat ze de riolering zouden vervangen. “Dat hebben ze tot op heden nog steeds niet gedaan, dus het gaat hier om achterstallig onderhoud”, zegt ze.
Petra is niet de enige bewoner met schade. Wie door de Koninginneweg wandelt ziet meer mensen schoonmaken. “Ik had heel veel water in mijn kelder”, vertelt Ria Broere, die bezig is om haar ondergelopen kelder leeg te pompen. Voor een derde buurtbewoner is het, net als bij Petra, ook niet de eerste keer dat hij dit meemaakt. “Dit is voor mij de vierde keer in achttien tot twintig jaar dat het zo mis gaat”, vertelt Erwin Dekker.
Opvangen regenwater
Even verderop aan de Koninginneweg woont Tijs van Ruth, die wél blij was dat het dinsdagavond flink regende. “Ik heb het regenwater opgevangen en gebruik het voor mijn planten en om het toilet door te spoelen”, zegt hij met een grote glimlach.
Op het dak van zijn woning laat hij zien hoe hij de regen opvangt en opslaat. Via de dakgoot en een pijp komt het water in een grote plastic bak terecht. “In onze dubbele tank van 1.000 liter zit nu 700 liter regenwater, dat is in een avond gevallen. Dat krijg je gewoon cadeau.”
Hiermee kan Tijs drie tot vier weken vooruit. “Ik heb ook zonnepanelen”, vertelt de bewoner. “Of het nou zonnig is of regenachtig, ik ben met beide heel blij.” En als het bewolkt is? “Daar moet ik nog wat op verzinnen.”