in

Rechter Nederland zet celstraf 13 jaar om in 6 jaar voor afperser Amanda Todd

De rechtbank in Amsterdam heeft een celstraf opgelegd van zes jaar aan de 45-jarige Aydin C. voor het afpersen van de Canadese tiener Amanda Todd met naaktfoto’s.

De Canadese rechter legde C. daarvoor dertien jaar cel op. De rechtbank Amsterdam heeft deze straf naar Nederlandse maatstaven omgezet. Het Nederlandse Openbaar Ministerie had een celstraf van 4,5 jaar voorgesteld.

Lees ook
Man doodt op bloedige wijze de kat van de buren

Amanda Todd (15) maakte in 2012 een eind aan haar leven. De zaak werd wereldnieuws door haar YouTube-video waarin zij haar wanhoop over de afpersing uitsprak. C. dreigde onder meer naaktfoto’s van het meisje te verspreiden en zette haar op die manier klem.

Aydin C. werd in 2018 in een Nederlandse strafzaak veroordeeld tot bijna elf jaar cel voor het digitaal stalken van 33 minderjarige meisjes en oplichting van vier homoseksuele mannen. In december 2020 werd hij aan Canada uitgeleverd om daar terecht te staan voor de afpersing van Todd. Na zijn berechting is C. in november vorig jaar teruggebracht naar Nederland.

Lees ook
Politie onderzoekt overlijden kind (1): moeder verloor eerder al twee dochters

September 2024
In de Nederlandse zaak heeft hij zijn straf in september 2024 uitgezeten. De Canadese rechter wil dat C. daarna de in de zaak-Todd opgelegde straf uitzit.

Volgens C.’s advocaat Robert Malewicz zijn de Nederlandse en de Canadese zaak ten onrechte van elkaar gescheiden. Hij had bij de rechtbank bepleit de Canadese straf om te zetten in nul dagen, omdat de Tilburger volgens hem al tot de maximale straf was veroordeeld.

De advocaat reageerde teleurgesteld op het vonnis. Hij kondigde direct aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Man opent vuur in universiteit Praag: zeker 15 doden

Claudia beleeft wilde nacht en moet zonder broek terug naar huis