in

Huisarts Bert uit Harderwijk doodgestoken door zoon van vriend in Italie

ARDERWIJK – De gewelddadige dood van huisarts Bert ter Horst uit Harderwijk brengt een schok teweeg onder zijn collega’s en patiënten. “We zijn er ondersteboven van”, zegt algemeen directeur Mariëlle Bothof van Medicamus.

Dit is de organisatie rond huisartsen in de regio Noordwest-Veluwe, waar de twee praktijken die Ter Horst in Harderwijk en Hierden (samen ongeveer 5000 patiënten) had ook bij zijn aangesloten. Bothof is geschokt, zegt ze. “En verdrietig. We kregen gisteravond het bericht. Een hele fijne, aimabele man. Met het hart op de goede plaats. We zijn allemaal geschokt. We kennen elkaar allemaal.”

De plaatselijke politie verdenkt een 21-jarige Nederlander ervan Ter Horst en ook zijn eigen vader te hebben doodgestoken. Beiden waren op bezoek bij Ter Horst die een huis heeft in het dorpje Montaldo di Mondovi. Agenten maken jacht op de verdachte. Het zou volgens Italiaanse media gaan om Sacha C. uit Amsterdam.

Lees ook
Stiefvader gooit meisje 3 in zwembad om haar te laten verdrinken

Iedereen bij Medicamus leeft mee met de collega’s van Ter Horst, zegt Bothof. “Hoe kon dit gebeuren? Dit is nieuws dat je niet wilt krijgen. Dit is verschrikkelijk voor de familie, voor de medewerkers, voor iedereen die Bert kent en met hem werkt.”

Er is veel verdriet onder de medewerkers, zegt Bothof tegen Omroep Gelderland. “Maar ook de wil om door te gaan. Vanuit alle huisartsen is er veel steun om hen heen, zodat de zorg kan doorgaan. Beide praktijken worden een aantal dagen waargenomen voor spoedgevallen en voor de langere termijn wordt nog overlegd.”

De zorg voor de patiënten is verdeeld over zeven huisartsenpraktijken. Dit gebeurt op alfabet.
‘Gedachten gaan uit naar zijn familie’

Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk was vanochtend formeel nog niet geïnformeerd, laat hij weten. “Op dit moment weet ik dus niet meer dan wat er in de media te lezen valt. En daar ben ik enorm van geschrokken. Als het klopt wat daar staat, is dat natuurlijk heel verdrietig nieuws. Mijn gedachten gaan direct uit naar zijn familie, vrienden, de collega’s uit zijn praktijk en de patiënten. Ik wens hen heel veel sterkte toe.”

Lees ook
Onbeschofte passagier vastgebonden in vliegtuigstoel: Ze liet alleen maar scheten

Patiënten van huisarts Bert ter Horst delen hun verhalen op sociale media. “Hij was al jaren mijn huisarts en beetje ‘buurman’, treurt Erik. “Ik ga onze korte gesprekjes als we elkaar ’s ochtends tegenkwamen missen. Rust zacht, heel veel kracht gewenst aan familie, vrienden en collega’s voor de komende periode.”

‘Een geweldige dokter’
Janita schrijft: “Wat erg om te lezen dat onze huisarts er niet meer is, en door een steekpartij om het leven moest komen. Verschrikkelijk, hij heeft voor ons veel betekend in het ziek zijn van Jimmy, en het was een geweldige dokter voor mij en de kids, voor iedereen. We zullen hem nooit vergeten.”
Ook Linda reageert geschokt: “Mijn huisarts Bert ter Horst… wat verschrikkelijk!!” En Dees meldt: “Wij gaan onze huisarts mega missen, de beste die we ooit hebben gehad.”

Een patiënte die zich bij de praktijk meldt noemt de dood van haar huisarts ‘niet eerlijk’. Ze was meer dan twintig jaar bij hem. “Hij was een hele fijne man. Hij was betrokken, altijd vriendelijk, hij groette altijd. Toen ik het nieuws hoorde was ik erg verdrietig en stil.”

Vermiste Émile (2) dood gevonden

Wendy van Dijk met spoed afgevoerd naar ziekenhuis: ’Wat een toestand dit’