in

Twee buren al weken eenzaam dood in huis

In de Stationsstraat in Vlaardingen hangt een sfeer van verbazing en bezorgdheid. Maandagochtend werd opnieuw een buurtbewoner gevonden die al weken dood in huis lag. Het is de tweede in een week. Afgelopen vrijdag werd een andere buurtbewoner dood in huis gevonden. Buren maken zich zorgen om hun wijk. Hoe kon dit in zo’n korte tijd twee keer gebeuren?

Het is dinsdagochtend stil in de Stationsstraat, een straat van zo’n vierhonderd meter schuin tegenover metrostation Vlaardingen Centrum. Voor het huis van de 41-jarige Thijs, de man die afgelopen vrijdag dood werd gevonden in zijn woning, liggen een klein boeketje witte bloemen en een omgevallen kaarsje. De struiken voor de voordeur zijn verwilderd, de tuin staat vol onkruid en de strontvliegen zitten nog op de lamellen. Ondanks het onverzorgde uiterlijk van het huis, zou het uiteindelijk weken duren voordat de dood van Thijs werd opgemerkt. “Achteraf gezien hadden we hem meer aandacht moeten geven”, zegt een buurman tegen Rijnmond.nl.

Lees ook
Dode bij schietpartij Aldi Zwolle

Hij is niet de enige die er zo over denkt. Nadat maandag opnieuw een dode bewoner pas na vijf weken is gevonden, spreken meerdere omwonenden zich uit over het kluizenaarsbestaan dat sommigen in de straat lijken te lijden. Zo ook Gina, onderbuurvrouw van de man die maandag werd gevonden. Volgens haar was haar buurman een stille man die nooit voor overlast zorgde. “Was dat maar zo. Dan hadden we het misschien eerder opgemerkt.”

Volgens Gina spelen er twee problemen in de wijk: eenzaamheid en drugsgebruik. Vorige week is ze nog naar De Buurtkamer geweest in de nabijgelegen Valeriusstraat. Ze was daar om zich aan te melden als ambassadeur binnen de wijk. Dat maakt de huidige situatie voor haar ook extra wrang. “Ik vind het zorgelijk dat mensen zo weinig van hun buren weten.”

Gina vertelt dat ze haar bovenbuurman maar twee of drie keer heeft gezien in de drie jaar dat ze in de straat woont. “Hij stond bekend als een einzelganger die zich helemaal afsloot.” Aan een andere buur gaf hij aan absoluut geen behoefte te hebben aan contact. “Als mensen écht geen contact willen, kan je dit volgens mij ook niet voorkomen”, verzucht ze. De man werd uiteindelijk gevonden toen een bezorgde buurman de huisbaas alarmeerde.

Lees ook
Vermiste man (68) dood aangetroffen

Problemen in straat
“Alles is hier hermetisch afgesloten”, zegt Erika, die schuin tegenover de overleden Thijs woont. Volgens haar bestaat de straat grotendeels uit tweekamerappartementen waar mensen alleen in wonen. Tussen bewoners zou weinig onderling contact zijn. Daarnaast is er volgens haar in de straat ook nog eens sprake van criminaliteit, overlast door drugsgebruik, steekpartijen en autobranden. Recentelijk zou er in de steeg achter het huis van Thijs bijvoorbeeld nog iets zijn ontploft.

Een vrouw uit hetzelfde gebouw als de dode van maandag woont al 40 jaar in de straat. Ze betreurt het hoe de relatie tussen de buurtbewoners is veranderd. “Als je vroeger bij iemand een paar weken de gordijnen niet zag bewegen, ging je toch vragen stellen en een kijkje nemen. Ik neem dezelfde trap als deze man, maar toch kon hij wekenlang onopgemerkt dood in huis liggen.”

Jessica is weer vrijgezel: Ik ben op zoek naar een leuke spontane jongeman

Gordon gedumpt door 24 jaar jongere vriend om deze schokkende reden