in

Tweede kind waarschijnlijk grotere kans om crimineel te worden

Was je als kind altijd een beetje een boefje? En wist je jezelf in de puberteit regelmatig in de nesten te werken? Grote kans dat je een oudere broer of zus hebt. Het tweede kind in een gezin heeft namelijk meer kans om in de problemen te komen en met justitie in aanraking te komen.

Lees ook
Brandweer leert autobezitter die voor brandkraan geparkeerd staat een lesje

‘De vloek van de tweede geborene’, noemt econoom Joseph Doyle het. Het tweede kind is namelijk vervelender, gedraagt zich vaak slechter en maakt meer kans om in de problemen te komen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het tweede kind 25 tot 40 procent meer kans heeft om in een bandiet te veranderen, al dan niet tijdens de jeugd.

Tienduizenden kinderen
Voor het onderzoek zijn tienduizenden kinderen in Amerika én in Europa onderzocht. Er werd gekeken naar de gezinspositie die ze hadden en of dat invloed had op bepaald gedrag. Daar bleek een verband in te zitten. Het tweede kind in het gezin had vaker sores dan de rest.

Lees ook
Jongetje (5) schreeuwt het uit in zwembad, Kijk uit voor deze zwembroeken!

Een precieze reden dat de tweede kinderen meer kans maken om bengeltjes te worden, weten de onderzoekers niet precies. Ze denken dat het komt omdat het oudste kind alle aandacht kreeg van de ouders. Het tweede kind moet alle aandacht delen met de grote broer of zus. Er is verder niet gekeken naar de leefomstandigheden van de kinderen.

Condooms worden kleiner zodat ze passen voor iedereen

Onbekend 06-nummer? Met deze trucjes kun je zien wie je gebeld heeft