in

Vader breekt oogkas en neus van eigen puberdochter: ‘Er knapte iets in mijn hoofd’

Hij was niet boos, beweert hij, maar het was de 53-jarige Fred B. uit Wateringen gewoon ‘allemaal even te veel’ toen hij in juni zijn dochter aan haar paardenstaart trok en vervolgens een trap in het gezicht gaf. Het nu 14-jarige meisje brak haar oogkas en neus. Tegen B. werd donderdag in de Haagse rechtbank een gevangenisstraf van vijf jaar geëist.

Ruim tien jaar lang zou de verdachte zich als een tiran hebben gedragen ten opzichte van zijn vijf kinderen, variërend in de leeftijd tussen de tien en zeventien jaar. Ze vertelden gekleineerd te zijn en corrigerende tikken te hebben gekregen. ‘Wat zeg je tegen iemand die wel je vader is, maar zich nooit als een papa heeft gedragen’, vroeg zijn jongste dochter zich af. ‘Ik was overal op mijn hoede. Ik was bang om je tegen te komen en te horen dat ik niet goed genoeg was.’

De verdachte herkende zich niet in zijn dochters woorden. ‘Ik heb altijd geprobeerd er voor mijn kinderen te zijn. Ik verhief weleens mijn stem, maar dat lijkt me niet meer dan normaal’, zei hij. ‘Vijf kinderen is een hele zorg. Er zitten een paar pubers tussen waar de hormonen door het lijf gieren.’

Lees ook
Dode en zwaar verwaarloosde katten gevonden

Niet op dezelfde lijn
Hij gaf toe zijn kinderen weleens uitgescholden te hebben. ‘Mijn vrouw en ik zaten niet op dezelfde lijn qua opvoeding. Ik wilde graag dat de kinderen wat in huis deden. Maar mijn vrouw was vrij gemakkelijk, dus de kinderen deden niks’, vertelde hij. ‘Ik ging zelf de gaten dichtlopen en dat zorgde weleens voor irritatie. Maar het was niet altijd hommeles in huis. We waren een gelukkig gezin.’

Dat hij zo veel in huis moest doen, zorgde voor de nodige druk bij B. Ook had hij stress, omdat zijn recreatiewoning in Den Haag was verzakt, vertelde hij. Iets wat de verzekeraar volgens hem tot op de dag van vandaag maar blijft ontkennen. ‘Ik kreeg er slapeloze nachten van.’

Gebroken neus geslagen
Dat zou volgens hem mogelijk de reden zijn waarom het zo mis ging op 26 juni. Zijn dochter kwam mopperend boven, waarna hij het meisje tegen de grond werkte en in het gezicht schopte. ‘Er knapte iets in mijn hoofd. Het werd me allemaal te veel. De lange dagen, de recreatiewoning, mijn slaapapneu en het schreeuwen’, zei hij. ‘Ik vind het verschrikkelijk dat ik dit mijn dochter heb aangedaan.’

Een half jaar eerder ging het ook al mis. Toen moest zijn andere dochter het ontgelden. De twee zussen waren aan het kibbelen terwijl ze op de bank zaten. B. was het zat en wilde naar eigen zeggen zijn dochter een corrigerende tik geven. Maar doordat ze haar hoofd net draaide, kwam zijn hand midden in haar gezicht terecht. ‘Je hebt me een gebroken neus geslagen’, zei het meisje daarover. ‘Ik durfde zelfs de huisarts niet te vertellen wat er was gebeurd.’

Lees ook
Zwaar vuurwerk explodeert in Rotterdamse woning, 2 kinderen zwaargewond

Lichamelijke en geestelijke mishandeling
In hun slachtofferverklaring lieten beide dochters weten afstand te nemen van hun vader. B. hoopt dat het ooit nog goed komt, maar blijft ontkennen dat hij al zijn kinderen heeft mishandeld. Als de rechter hem vraagt waarom zijn kinderen daarover zouden liegen, geeft hij hun moeder, met wie hij in scheiding ligt, de schuld. ‘Ik ben bang dat ze onder invloed van haar staan.’

Het stoorde de aanklaagster dat de verdachte maar bleef ontkennen. ‘Het is volgens meneer allemaal niet zo gegaan. Op de mishandelingen van zijn dochters na. Dat zou komen door de stress die hij kreeg van de verzakking van zijn recreatiewoning.’ Ze was van mening dat B. zijn vijf kinderen stelselmatig heeft mishandeld. ‘Niet alleen fysiek, maar ook geestelijk. Een vader zou zijn kinderen moeten beschermen. De impact hiervan is enorm.’

Naast de celstraf eiste de officier van justitie ook een locatie- en contactverbod met zijn toekomstige ex-vrouw en alle kinderen. De uitspraak is op 19 januari.

Beelden: Marc Dutroux aangevallen in de gevangenis

Dordtse moeder slaat haar dochter 32 keer en gooit daarna al haar spullen weg