in

Weersvoorspelling: “Sneeuwbom des doods” dreigt het hele land plat te leggen

In Nederland staat mogelijk een indrukwekkend weerverschijnsel op het punt van zich te laten gelden, zoals eerder bericht op Metro, de website van het jaar 2023. Als de voorspellingen van weermodellen waarheid worden, zouden we volgende week woensdag weleens voor een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw kunnen staan. Het is zelfs niet uitgesloten dat sommige regio’s tot wel 20 centimeter sneeuw te verwerken krijgen. Als dit scenario zich voltrekt, zou Nederland volgende week volledig ontregeld kunnen raken.

De vraag die zich bij dergelijke voorspellingen opdringt, is natuurlijk of ze daadwerkelijk uitkomen. Het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) lijkt er echter zeer zeker van te zijn dat deze weersomslag werkelijkheid wordt. Het ECMWF onderscheidt zich door het gebruik van ’s werelds krachtigste computers, waardoor hun weersvoorspellingen regelmatig accuraat blijken te zijn. Sterker nog, tot twee dagen vooruit komt maar liefst 95% van hun voorspellingen uit.

Wanneer we vier dagen vooruitkijken, bedraagt het nauwkeurigheidspercentage nog steeds 90%, en bij vijf dagen vooruit is dit 80%. Het exacte nauwkeurigheidspercentage voor voorspellingen die zich acht dagen in de toekomst bevinden, is echter niet bekend.

Op basis van deze gegevens lijkt de kans zeer groot dat Nederland volgende week daadwerkelijk bedekt zal zijn onder een dik pak sneeuw. De bewuste datum is woensdag 17 januari, wanneer wolken vanuit het zuiden samenkomen en een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw met zich meebrengen. Het is dus vrijwel zeker dat er sneeuwval zal plaatsvinden.

Lees ook
Politie vindt spookrijder in vijver: man (43) overleden

In het noorden van Nederland wordt zelfs meer dan 20 centimeter sneeuw verwacht, terwijl het zuiden, met name Limburg en Brabant, slechts enkele centimeters sneeuw zal zien.

Dat dit weersvoorspellingsscenario serieus wordt genomen, blijkt uit de reacties op Twitter, waar meteorologen de voorspelling uitvoerig delen. Michael van der Poel, een meteoroloog met meer dan 10.000 volgers, deelde zijn inzichten op het platform: “Als deze berekening bewaarheid wordt, zal ons land volgende week volledig ontregeld zijn.

De operationele run van het ECMWF berekent rond 31 januari een sneeuwstoring die precies over ons land trekt. We zullen zien of dit signaal standhoudt in de komende berekeningen.” Deze reactie onderstreept het serieuze karakter van de weersvoorspelling en de mogelijke impact ervan op Nederland.

Kortom, Nederland lijkt zich voor te moeten bereiden op een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw in de nabije toekomst, volgens betrouwbare weermodellen en meteorologische experts. De details van deze verwachting zullen de komende dagen ongetwijfeld scherper worden, maar het is raadzaam om voorbereidingen te treffen voor mogelijke ontwrichting als gevolg van dit naderende weerfenomeen.

Hoewel de nauwkeurigheid van weersvoorspellingen altijd een uitdaging blijft, vooral op langere termijn, lijkt de combinatie van geavanceerde computers en de betrouwbare geschiedenis van het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) reden tot zorg te geven. Het vooruitzicht van een sneeuwstorm van deze omvang roept echter ook vragen op over de mogelijke gevolgen voor Nederland en hoe burgers zich kunnen voorbereiden op deze ‘sneeuwbom des doods’.

Lees ook
Verschrikkelijk nieuws over ernstig zieke dochter Wendy van Dijk

Het is duidelijk dat een sneeuwval van 20 centimeter of meer, vooral in het noorden van Nederland, aanzienlijke problemen kan veroorzaken. Wegen kunnen onbegaanbaar worden, het openbaar vervoer kan worden ontregeld en dagelijkse activiteiten kunnen ernstig worden verstoord. Het is daarom verstandig om enkele voorbereidende maatregelen te treffen voor het geval deze weersomslag zich voordoet.

1. **Voorbereiding van het huis**: Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is en dat ramen en deuren goed afgesloten zijn om warmteverlies te minimaliseren. Het is ook handig om voldoende brandhout of verwarmingsbrandstof beschikbaar te hebben, mocht de verwarming uitvallen.

2. **Voorraad aanleggen**: Zorg voor voldoende voorraad voedsel en water om enkele dagen thuis te kunnen blijven als de omstandigheden dit vereisen. Dit omvat ook medicijnen, batterijen en andere benodigdheden.

3. **Winteruitrusting**: Zorg ervoor dat je winteruitrusting zoals sneeuwschuivers, zout of zand voor gladde opritten en wegen, en warme kleding beschikbaar hebt.

4. **Reisplannen aanpassen**: Als je van plan was te reizen, overweeg dan om je plannen aan te passen of uit te stellen als de weersvoorspellingen ernstige sneeuwval aangeven.

5. **Communicatie**: Houd jezelf op de hoogte van de laatste updates en waarschuwingen van officiële instanties en het weerbericht. Zorg ervoor dat je een manier hebt om in contact te blijven met familie en vrienden, vooral als de stroom uitvalt.

6. **Veilig rijden**: Als je toch de weg op moet, zorg er dan voor dat je auto winterklaar is met winterbanden en voldoende antivriesvloeistof. Rij voorzichtig en vermijd onnodige reizen als de omstandigheden slecht zijn.

Anna’s buurvrouw dreigt met bellen naar Veilig Thuis als peuter en baby niet stil zijn

Vermiste vrouw (35) teruggevonden in plastic zak in bos