in

Zoey ziet dat buurman andere vrouwen ontvangt: “Mag ik me hiermee bemoeien?”

Zes jaar geleden nam Zoey (36 jaar), haar intrek in een gezellige flat. “Het was mijn eerste huisje voor mezelf. Daarvoor had ik altijd bij mijn ouders gewoond of samen met vriendinnen. Ik droomde altijd van een eigen plekje en met dit appartement werd deze droom werkelijkheid”, vertelt Zoey. “Ik ben maar alleen en dus heb ik geen enkele behoefte om te verhuizen. Toch is er iets gaande bij de buren waar ik veel last van heb… En ik weet niet wat ik hiermee aanmoet!”

Goede buur
In het appartement naast Zoey woont al jaren een leuk stel. “Vooral met de buurvrouw heb ik regelmatig fijn contact. We lopen niet de deur plat bij elkaar, maar als er wat is kan ik op haar rekenen. Zo past zij op mijn katten als ik een paar nachten wegben en doe ik voor hun de post als zij op vakantie zijn. Ik vind het fijn dat we elkaar op deze manier kunnen helpen. Je weet wat ze zeggen; beter een goede buur, dan een verre vriend.”

Sociale controle
Hoewel Zoey dus vooral contact heeft met de buurvrouw, is het de buurman waar ze momenteel een issue mee heeft. “De buurman werkt (net als ik) vanuit huis. Zij werkt als receptioniste bij een groot kantoor en is dus lange dagen van huis. Omdat ik ook thuis werk, weet ik redelijk wat de tijden zijn waarop mensen komen en gaan. Zo weet ik bij mijn andere buurvrouw precies de tijden waarop de thuiszorg er is. Zijn ze veel te laat, dan bel ik altijd even aan om te kijken of zij hulp nodig heeft. Dat stukje sociale controle is fijn op een flat.”

Lees ook
Visser Andy vangt gigantische ‘goudvis’ in Frankrijk

Helemaal los
De buurman van Zoey lijkt zich niet te realiseren dat Zoey weet wat zich afspeelt op de galerij. “Twee keer per week ontvangt mijn buurman vrouwelijk bezoek. Op dinsdag is het een blonde dame en op donderdag een donkere vrouw. Doordat de muren zo dun zijn kan ik precies horen wat ze binnen aan het doen zijn. Laten we het erop houden dat deze meiden niet komen voor de lekkere koffie. Ze gaan echt helemaal los en ik kan letterlijk volgen wat er daarbinnen gebeurt.”

Niet mengen in hun zaken
Zoey vindt het heel vervelend dat ze weet wat haar buurman binnen uitspookt als zijn vrouw naar haar werk is. “Natuurlijk weet ik niet of hij en zijn vrouw hier afspraken over hebben. Misschien hebben ze wel een open relatie. En toch vind ik het heel lastig om mijn neus uit hun zaken te houden. Elke dinsdag en donderdag moet ik naar zijn ’theekransjes’ met de andere dames luisteren. Ik heb er last van, maar wil me ook helemaal niet bemoeien met iets wat mij niet aangaat.”

Moet het weten
Op een dag is Zoey het zat en besluit op subtiele wijze aan de buurman te laten weten dat ze alles hoort. “Ik wil geen problemen in hun relatie veroorzaken en me mengen in hun zaken, maar ik wilde hem wel laten weten dat ik kan horen wat hij allemaal doet. ‘De muren zijn zo dun, heb je overdag last van mij als ik in een call zit?’, vroeg ik hem een keer. Hij antwoordde dat hij mij wel kan horen maar dat hij er geen last van heeft. Hij móét dan toch weten dat ik ook alles van hem kan horen?”

Lees ook
Tot welke leeftijd mag je samen slapen met je kind?

Zeg het!
Zoey weet niet wat ze moet doen. “Zijn afspraakjes gaan onverminderd door. In de vakantie was zijn vrouw vrij en stopte het even. Nu iedereen gewoon aan het werk is, komen zijn vriendinnen weer elke dinsdag en donderdag op bezoek. Een vriendin van me zei laatst dat ze vond dat ik gewoon naar de buurman moet uitspreken dat ik alles kan horen. ‘En dan het liefst waar zijn vrouw naast staat. Je hebt dan snel genoeg door of zij weet heeft van zijn afspraakjes’, zei zij. Ik weet niet of ik dat durf. Je woont tenslotte naast ze…”

Hoe ver ga je?
Het is voor Zoey moeilijk te bepalen wat valt onder een gezonde sociale controle en je te veel met iemand bemoeien. “Ik vind dat dus lastig. Het lijkt mij heel vervelend om problemen in hun relatie te veroorzaken. Maar van mijn ongemakkelijke gevoel wil ik in ieder geval af!”

Dode gevonden in water ‘s-Graveland, fiets aangetroffen op ijs

Vader scheert hoofd van dochter kaal, omdat ze klasgenootje met kanker pest